Borde inte konserveringsdagar vara en nationell helgdag?

Av: Axel Svebring, Skogsbrukarson och kock på Nordish och Tvinky

Äntligen är de här! Jag har gått och längtat, väntat, suktat efter mina späda små gröna skott, örter och grönsaker. Känner mig äntligen komplett i min matlagning när jag inte längre begränsas av ett torftigt utbud och skafferi. Kreativiteten flödar, jag njuter av smakerna som våren och sommaren har att erbjuda och känner en glädje över hur mycket som finns att ta tillvara på.

Men som med allt som är gott så varar ju inte det här utbudet för alltid, och jag känner mig lite stressad över att inte hinna ta hand om alla fina råvaror som kommer nu. Om man råkar blinkar för länge så missar man sin chans. Ramslöken och rabarbern har ju båda nått sin topp nu och jag har inte hunnit plocka, torka, rimma, pickla och frysa ens en bråkdel av vad jag skulle vilja göra. Och spritärtorna - två månader till så är det även kört där. Örter, ja om inte värmen plockar dem om en månad så kommer de ändå vara överblommade. Jag behöver tid, tid att bara plocka, pickla, sylta, salta, förvälla, frysa, rimma, torka och grava. Ge mig en helgdag där jag får sitta och sprita ärtor. Är det för mycket att begära?

Axel SvebringComment