Problematiken med säsongsbunden matlagning när världen finns en matbutik bort

Av. Axel Svebring, Gästkock från Restaurang Tvinky


För mig som jobbar med mat och har stor vana av att skriva menyer till restauranger är begreppet ”säsongens grönsaker” flitigt använt. Då jag dessutom vuxit upp med jordbruk känns det fullt naturligt att äta säsongsbetonat och använda det som växer nu i min matlagning. Men hur är det för andra som inte har den bakgrunden? Och hur mycket kan konsumenter om skördetider generellt sett? Efter att ha tänkt på detta gjorde jag en väldigt ovetenskaplig undersökning och frågade flera av mina vänner vad de kunde om ämnet. Svaret blev i princip att ”jordgubbar finns bara över sommaren och rotfrukter är bra på hösten”

Jag blev inte förvånad över okunskapen men samtidigt blev jag lite ledsen. Det känns som att kunskapen om hur grönsaker faktiskt växer och skördas blivit urvattnat av vår globaliserade export/import-ekonomi. Jag är inte negativ till att vi har tillgång till grönsaker året runt, för vad vore en tacofredag i januari utan importerade grönsaker? Men jag blir samtidigt sorgsen över att vetskapen om skördetider försvinner i takt med matbutikens specialerbjudande på meloner i oktober. Så frågan jag ställer mig själv nu är denna: Hur ska vi som konsumenter lära oss själva om säsongens lokala grönsaker och vad är vi beredda att ge upp för en hållbar matkultur året om?

Axel SvebringComment