Är sommarens torka ett minne blott?

Av: Therese Ljungkvist, Kommunikation och näringslära, Nordish

”Wow vilken sommar vi hade! Knappt en droppe regn” är reflektionen när jag blickar tillbaka på sommar 2018. Och jag tror att många är med mig på den; strålande sol, varma bad, härliga grillkvällar… nä just det sen kom det där grillförbudet ja. ”EXTREM TORKA i Sverige” kunde man läsa på en löpsedel. ”KATASTROF FÖR DE SVENSKA BÖNDERNA” kunde det stå på en annan. 

Min rekordhärliga sommar innebar en katastrof för någon annan. Och trots de alarmerande löpsedlarna och nyhetsinslagen från utsatta områden i Sverige så är det svårt för oss som inte varit drabbade att förstå de förödande konsekvenserna torkan kommit med. För oss rullar hösten på, i matbutikerna är det som vanligt ett överflöd av grönsaker och andra råvaror. Vi står där och väljer mellan Zucchini från Holland eller Sverige, vi kanske suckar när vi ser priserna på den ekologiska broccolin men desto gladare blir vi när vi kommer till kötthyllan och ser att biffen är billigare än på länge.

Men när man pratar med lantbrukare och hör hur de slitit för att få behålla något av sin skörd efter sommarhettan, när man ser uppgivenheten i deras ögon när de förklarar att över 30 % av deras skörd blivit förstörd eller att de fått nödslakta sina kossor på grund av foderbrist så förstår man.

Nordish har pratat med Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt nere i Falkenberg och han uttrycker både oro och besvikelse på sig själv.

"Priset kommer gå upp och utbudet på svenska råvaror kommer vara skralt under vintern, då många odlare inte har kunnat så något under torrperioden. Därför är det så klart bra om livsmedelsbutikerna, restaurangerna och konsumenterna kan vara med och stötta genom att köpa svenska råvaror".

Samtidigt är Mikael tydlig med att han är mest besviken på sig själv för att han inte förstod allvaret tidigare och t.ex. satte vissa fröer tidigare på säsongen samt säkrade vattentillförseln på åkrarna. 

"Jag tänkte att det kommer ju alltid regn, det gör det varje år. Men så blev inte fallet och nu har vi hamnat i en tuff situation. Detta händer sällan i södra Europa då man alltid är beredd på att det kan komma långa torrperioder och därför är man snabb att sätta in åtgärder proaktivt”.

Svenska lantbrukare är redan sårbara i sitt arbete och har inte mycket marginaler att jobba med från början. Så nu mina vänner gäller det att vi stöttar våra bönder genom att köpa svenskt och närodlat, det gäller att vi öppnar upp ögonen och ser det slit som ligger bakom och förstår att det kostar vad det måste kosta. Alternativet är kanske att vi annars inte kan få tag i närproducerade alternativ, för hur länge kan våra bönder slita på?

Det ligger riktigt blod, svett och tårar bakom varenda liten svensk ekologisk morot, och det var precis det som plingade till i mitt huvud igår när jag stod och rensade ut kylskåpet och hittade några vissna rotfrukter i grönsakslådan. Så enkelt att skjutsa ner i papperskorgen, men nähä de förtjänade mer än så – det blev ugnsrostade rotfrukter till middag och det smakade smasken!

Therese LjungkvistComment