Recept rödbetsjärpar

Av: Fabian Axelsson, Köksmästare, Nordish

Ny vecka och då passar jag på att presentera mig här på Inside Nordish. Jag heter Fabian Axelsson och är köksmästare på Nordish. Jag kommer synas här på bloggen när jag får feeling och vill dela med mig av våra recept eller beskriva något annat kul som händer i köket eller hos de bönder vi arbetar med. 

Här kommer receptet på våra populära rödbetsjärpar tillsammans med säsongens rotfrukter. Maträtten innehåller många moment vilket också ger rätten det där lilla extra. Men det går helt klart att förenkla så att ni bli mätta redan ikväll och slipper vänta in blötläggningar och syrningar. Kika i receptet efter snabbare alternativ.

Rödbetsjärpar med säsongens rotfrukter och pepparrotskräm, 4 personer

Rödbetsjärpar:
500 gram kokta rödbetor (Nästan genomkokta)
200 gram kokt potatis
100 gram blötlagda gula ärtor (Det går även att köpa färdigkokta bönor/linser/ärtor)
3 msk rostade solrosfrön
2 msk skånsk senap
En skvätt kallpressad rapsolja
Salt och peppar
Riv rödbetorna och potatisen grovt på rivjärn. Mixa de blötlagda gula ärtorna till en jämn smet. Blanda gulärt-mixet med de rivna rödbetorna och potatisen. Tillsätt solrosfrön och senap och smaka av med salt, peppa, rapsolja och blanda till en smidig smet. Forma järparna och stek i mycket olja för bästa resultat.

Ugnsrostade rotfrukter:
700 g av rotfrukter i säsong (allt gott du lyckas få tag på)
Rosta i ugnen på 175 grader med lite rapsolja och salt tills de får fin färg och är precis tillagade men inte mjuka. Plocka ut ca 200 g av dessa och spara som de är. Övriga 500 g kan du rosta lite längre så att de blir mjukare – dessa ska mixas till en rotfruktspuré.

Rotfruktspuré:
500 g ugnsrostade rotfrukter
3 msk kallpressad rapsolja
En halv pressad citron
Salt och peppar
Eventuellt lite Oatly matgrädde om purén känns för fast. (Funkar även med varmt vatten).
Mixa allting till en slät puré i en mixer. Smaka av med citron och salt.

Röda linser
Koka upp röda linser med lite salt tills det är ”Al dente”.  Det brukar gå betydligt snabbare än vad som står på paketet.

Kål- och löksallad:
100 gram råhyvlad röd kål
En halv rödlök fint strimlad
En skvätt kallpressad rapsolja
En halv citron
Någon god färsk ört du får tag på (finhackad)
Salt
Blanda rödkål, rödlök och hackade örter. Ringla över kallpressad rapsolja och smaka av med salt och citronsaft.

Pepparrotskräm:
150 gram Creme fraiche
20 gram färskriven pepparrot
En halv citron
Salt
Ev lite honung

Blanda ihop creme fraiche och riven pepparrot. Smaka av med salt, pressad citron och ev lite honung.

Rostad grönkål:
100 gram grönkål
Salt
1 tsk kallpressad rapsolja

Blanda grönkålen med salt och olja. Sätt ugnen på 120 grader och rosta i cirka 10 minuter.

Rostade pumpafrön:
Pumpafrön
Salt

Blanda pumpafrön och lite salt. Rosta i het, torr stekpanna tills de fått fin färg.

Torkad lingon
Färska eller frysta lingon

Lägg lingon på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på cirka 60 grader i fyra dygn (!!). Har du inte möjlighet till det så kan du alltid köpa färdiga torkade lingon.

Picklad morot
Morot
Socker
Ättika
Vatten

Koka upp en 1,2,3-lag. Alltså en del ättika, två delar socker och tre delar vatten i en kastrull och rör runt tills sockret har smält. Låt sedan svalna något och tillsätt tunt hyvlad morot. Låt ligga i kylen över natten (eller någon timme om du inte har hela natten på dig).

Uppläggning
Börja med att lägga röda linser i botten av tallriken. Lägg sedan på rotfruktspuré, rostade rotfrukter och rödbetsjärparna. Stänk på lite olja och citron. Lägg på en liten näve med kålsallad. Toppa med picklad morot, torkade lingon, rostade pumpafrön, rostad grönkål och pepparrotskrämen.

Fabian AxelssonComment