Varför vi gillar ekologiskt

Av: Therese Ljungkvist, Kommunikation och Näringslära, Nordish

Det finns många anledningar att välja ekologisk mat. Ekologiskt jordbruk och djuruppfödning är fritt från kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel och man värnar om det naturliga kretsloppet, den biologiska mångfalden och våra naturresurser – man kan enkelt säga att ekologisk produktion är HÅLLBAR och tar HÄNSYN till vår fina planet och oss som lever där.

Men så står man i mataffären och jämför ”vanliga”, konventionellt odlade grönsaker med eko-alternativet och märker hur det flesta ekologiska produkter kostar ett par kronor mer, ibland många kronor mer. ”Äsch” tänker man och tar 3 gurkor för 10, ”Jag har faktiskt inte råd med ekologisk mat”.
Självklart kan det vara så att man i vissa fall måste anpassa sig till extrapriser eller har väldigt små marginaler att röra sig med. Men här kommer lite punkter att snurra vidare kring när du hamnar i tänket att ekologisk mat är för dyr.

1. Äter du upp all mat du köper? Idag slänger vi ENORMA mängder mat och det är dyrt om något. Vi lockas av extrapriser och storpack och köper ofta på oss mer mat än vad vi hinner äter upp. Halva bruna salladshuvuden, öppnade burkar med tacosås som fått stå och mögla eller torra brödskivor är en vanlig syn i matsvinnets värld. Börja tänk att allting du slänger är faktiska pengar och köp hellre en mindre mängd ekologisk mat än storpack på extrapris.  

2. Idag lägger vi en stor del av matutgifterna på så kallade ”tomma kalorier” så som läsk, godis, snacks och alkohol. Och det heter just tomma kalorier eftersom det är mat/dryck utan någon direkt näring och mättnad. Kanske är det här man ska minska ner och spara pengar i första hand och därmed skapa utrymme att köpa ekologisk mat som är schysst mot dig och din hälsa.

3. Ät mer vegetariskt och i säsong! Ekologiska baljväxter, kålsorter och rotfrukter är billigare än de flesta köttalternativ. Om du äter kött mer sällan har du kanske råd att köpa av god ekologisk kvalité.

4. Den andra maten kanske är för billig? Om vi ska tänka långsiktigt på vår miljö och hälsa så behöver vi vara beredda att lägga lite mer pengar på mat. En lunch på närmaste snabbmatskedja må vara billigare än en Nordish-lunch , men skillnaden är att hos oss serveras mat som producerats på ett schysst sätt för miljön, djuren och bonden. På tallriken får du en näringsrik vällagad måltid som gör dig gott i stunden och i längden.  Ganska motiveringsbart för de där extra kronorna, eller?